Vajra Assembly en Minling Mahasangha

21-07-2023

Van over heel de wereld kwamen in Tsjechië dharma-studenten bijeen voor de allereerste Vajra Assembly om teachings en transmissies te ontvangen van H.E. Minling Jetsun Khandro Rinpoche. De eerste Vajra Assembly werd gevolgd door de derde Mahasangha Drubchö, en door evenementen ter viering van het bijeenkomen van de sangha van Mindrolling International.

Gezegend door de aanwezigheid van Rinpoche, Jetsunla, Mayumla, Jetsün Rinpoche en Dungse Rinpoche, transformeerde de eerste Vajra Assembly het vredige en prachtige landschap buiten Praag in de perfecte setting voor dharma-transmissie.

Met onmetelijke vriendelijkheid gaf Minling Jetsün Khandro Rinpoche teachings, mondelinge transmissies en de Vajrasattva bekrachtiging aan bijna driehonderd sanghaleden van over de hele wereld. Monniken en nonnen van het Mindrolling klooster en het Samten Tse retraitecentrum troffen alle voorbereidingen voor de mandala en de schrijn, en leidden de rituelen.  Alle sessies en teachings werden vertaald in verschillende talen, waaronder Tsjechisch, Spaans, Frans, Duits, Pools en Grieks, opdat alle aanwezigen de leringen volledig en direct konden ontvangen. Ook gaven dharma-instructeurs revisiesessies om ervoor te zorgen dat studenten begrepen en wisten hoe je de beoefeningen correct doet.

De Tsjechische sangha heeft zich samen met sanghaleden uit andere Europese landen onvermoeibaar ingezet om de retraite, in al zijn onderdelen en aspecten goed te regelen en te organiseren waardoor alles soepel kon verlopen. Het team zorgde ervoor dat eenieder vanaf het moment van aankomst op het vliegveld tot aan de dag van vertrek goed werd verzorgd, en zorgde ervoor dat al het nodige aanwezig was.

Op de dag van volle maan, 4 juni 2023, vierde de Mindrolling sangha de bijzondere dag van Saga Dawa, de dag van de Boeddha’s geboorte, verlichting en Mahaparinirvana. Verschillende dharma centra uit de omgeving werden uitgenodigd om deze speciale dag te vieren met de Vajra Assembly. Vele gebeden werden gedaan, en vele offeringen, met oprechte wensen en aspiraties dat de Boeddhadharma verder moge bloeien en dat alle wezens bevrijd worden van lijden.

Aansluitend op de Vajra Assembly werd de derde Minling Mahasangha gehouden, waarbij de bijeengekomen sangha een driedaagse drubchö van de Minling Dorsem uitvoerde.  De beoefening werd geleid door Minling Jetsün Khandro Rinpoche, en de monniken en nonnen. De heer Vladimir Zuzak en zijn vrouw Hanna, de eigenaren van het centrum waar de Mahasangha werd gehouden, voltooiden tijdens het programma de bouw van een stupa, en Minling Jetsün Khandro Rinpoche heeft hiervoor op de laatste dag van de drubchö alle consecratie rituelen verricht.

De derde en laatste dag van de Minling Dorsem Drubchö werd afgesloten met de vuur-puja, grote tshog offeringen, en de Marme Mönlam ofwel boterlamp-ceremonie. De gehele sangha van Mindrolling International verheugde zich in deze vreugdevolle en buitengewone verzameling van zegeningen en verdienste.

De Vajra Assembly is gepland om jaarlijks gehouden te worden, in de vorm van een uitgebreide retraite bestaande uit beoefening, studie, teachings en transmissies van Rinpoche. De Vajra Assembly zal studenten uit verschillende, met name Europese landen toegang geven tot diepgaande teachings en beoefening, en het zal ook voor de verschillende Mindrollling studiegroepen een gelegenheid zijn om als één sangha bijeen te komen voor gezamenlijke beoefening en studie.  Mogen de verdienste, de zegeningen en het volbrengen van het pad van de Dharma de oorzaak vormen van immense baat en welzijn voor alle voelende wezens!