Geschiedenis en overdrachtslijn van Mindrolling

Padmasambhava en de Nyingma School

Dankzij de inspanningen en het onderricht van de grote Mahaguru Padmasambhava begon het Boeddhisme in Tibet te bloeien vanaf de 8e eeuw. Van de vier belangrijkste scholen is de oudste de Nyingma of de Oude Vertalingen-school. De Kagyu-, Sakya- en Gelug-lijnen vormen de Sarma- of Nieuwe Vertalingen-school.

De Dzogchen leringen

Het hart van de Nyingma overdrachtslijn vormen de kostbare Dzogchen leringen, de meest oude, krachtige en directe leringen van het Tibetaans boeddhisme. Deze leringen zijn de beste en meest effectieve manier voor de bewogen en verwarde wereld van vandaag om het volledige potentieel van de mens te realiseren.

Mindrolling in Tibet en de reis in ballingschap naar India

De Nyingmapa of Nyingma School heeft zes hoofdkloosters van studie en beoefening. Van deze zes was Mindrolling een van de grootste en belangrijkste centra voor beoefening en studie in Centraal-Tibet.

Mindrolling, gesticht door de grote Dharma-koning, Chögyal Terdag Lingpa, in het jaar 1676 in de Drachivallei, trok monniken aan vanuit heel Tibet. Mindrolling werd en wordt vandaag de dag nog steeds door alle grote meesters van het Tibetaans boeddhisme, en door alle leraren van de Nyingma-lijn in het bijzonder, beschouwd als inspirerend voorbeeld van beoefening van de zuivere en diepzinnige Dharma van het vajrayana boeddhisme. Een ononderbroken lijn van grote meesters gaat door tot op de dag van vandaag. Met de Chinese invasie van Tibet in 1959 werden veel Tibetaanse meesters gedwongen te vluchten om hun leven en daarmee de kostbare leer te redden.

Mindrolling klooster in India

Dankzij de onvermoeibare inspanningen van Zijne Eminentie Dzognang Rinpoche, Zijne Eminentie Khochen Rinpoche en een kleine groep monniken, verkreeg de Mindrolling-lijn een nieuwe zetel in ballingschap in India, die in 1965 werd gevestigd in Dehra Dun.

De situatie tijdens de bouw werd bemoeilijkt door de wildernis en de ruwheid van de locatie die was gekozen voor het toekomstige klooster, dus voordat Zijne Heiligheid de 11de Mindrolling Trichen – die de leiding zou nemen over het klooster – werd uitgenodigd, bouwde de groep in eerste instantie een kleine gebedsruimte. Zijne Heiligheid verhuisde van Kalimpong naar deze plek in 1976.

Mindrolling in India staat vandaag de dag binnen de gehele Dharmawereld bekend als een centrum dat toegewijd is aan het behoud van de authentieke Boeddhadharma.

Mindrolling History Project

 

Voor een uitgebreidere uiteenzetting van de geschiedenis van de Mindrolling lijn, ga naar het Mindrolling History Project van de Dharmashri Foundation.