H.E. Mindrolling Jetsün Khandro Rinpoche

Hare Eminentie Mindrolling Jetsün Khandro Rinpoche is de dochter van Kyabje Mindrolling Trichen Gyurme Künzang Wangyal. Geboren in de Mindrolling lijn, die door de geschiedenis heen vele gerealiseerde vrouwelijke meesters heeft gehad, werd Rinpoche op tweejarige leeftijd herkend door Zijne Heiligheid de 16e Karmapa als de reïncarnatie van de Grote Dakini van Tsurphu, Khandro Ugyen Tsomo, een van de meest vermaarde vrouwelijke meesters van haar tijd. Daarmee werd de huidige Khandro Rinpoche houder van de overdrachtslijn van zowel de Nyingma als de Kagyu school.

Jetsün Khandro Rinpoche begon al op zeer jonge leeftijd leringen en transmissies te ontvangen van enkele van de meest vooraanstaande Tibetaanse meesters, zoals Kyabje Mindrolling Trichen, Kyabje Dilgo Khyentse Rinpoche, Kyabje Trulshig Rinpoche, Kyabje Taklung Tsetrul Rinpoche, Kyabje Tulku Ugyen Rinpoche en Kyabje Tenga Rinpoche.

 

Rinpoche geeft al meer dan 30 jaar onderricht in Europa, Noord-Amerika en Azië. Rinpoche is actief betrokken bij het runnen van Mindrolling klooster in India. In 1993 richtte Rinpoche het Samten Tse Retreat Centre op in Mussoorie, India, als filiaal van het Mindrolling klooster, een plek voor studie en retraite voor zowel nonnen als westerse leken-beoefenaars. De Noord-Amerikaanse zetel van Mindrolling International, Mindrolling Lotus Garden Retreat Centre, werd in 2003 door Rinpoche opgericht in Stanley, Verenigde Staten. Rinpoche’s land centrum Rigdzin Gatsal, gelegen in Griekenland, is momenteel in aanbouw.

Daarnaast leidt Rinpoche talloze stadscentra en verenigingen in vele landen, waaronder Samten Tse Association in Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Denemarken, Tsjechië en Spanje.

De activiteiten van Hare Eminentie Mindrolling Jetsün Khandro Rinpoche zijn ook gericht op het preserveren van de kostbare leer van de Boeddha, enerzijds door transmissies te organiseren en te sponsoren, en ook zelf te geven, en anderzijds ook door de activiteiten van de Dharmashri Foundation, opgericht door Rinpoche samen met haar zus Mindrolling Jetsün Dechen Paldrön.

De Dharmashri Foundation zet zich in voor het behoud van de kostbare leringen van de Tibetaanse Nyingma school – en de Mindrolling lijn in het bijzonder – door het opnemen, vertalen, transcriberen, archiveren en verspreiden ervan. Projecten van Dharmashri omvatten o.a. het Mindrolling History Project  en het Dharma Dhrishti journaal.

Als hoofd van Samten Tse Charitable Society (STCS) en Mindrolling Charitable Society (in de VS) beheert Rinpoche darnaast verschillende liefdadigheidsprojecten, gericht op het verbeteren van de levensomstandigheden van bevolkingsgroepen in India, Tibet en andere gebieden in de Himalaya.

Jetsün Khandro Rinpoche is een van de meest vooraanstaande Tibetaanse leraren die momenteel onderricht geven in het Westen.

Meer over H.E. Mindrolling Jetsün Khandro Rinpoche is te vinden op Rinpoche’s officiële website.